Öz geçmiş
Prof. Dr. Recep Kök
Akademisyen
1953 Yılında Elbistan-Akbayır(Til) köyünde doğdu. İlkokulu köyde, ortaokulu Afşin Ortaokulu’unda, Liseyi Mükrimin Halil Anadolu Lisesi’nde okudu. 1976 yılında Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. Askerlik görevi dahil(yedek subay) dokuz yıl kamu görevinde bulundu ve idarecilik yaptı.
1985’te Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler. Fakültesi, İktisat Bölümü’ne, İktisat Teorisi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi oldu. 1986 yılında,‘Engel Kanunu’nun Erzurum Uygulaması’ konulu teziyle yüksek lisansını bitirdi; 1990 yılında ‘Endüstriyel Verimlilik ve Etkinlik’ alanında, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cemal ŞANLI’nın danışmanlığında, doktora eğitimini tamamladı. Aynı üniversitede öğretim üyeliğinin (Yar. Doç. 1991-1993; Doç. 1993-1995) ardından 1995 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümüne atandı. 1999 yılında Profesörlük kadrosuna yükseltilme talebinde bulunan Kök; 2000 yılında İktisat Teorisi Anabilim Dalı’nda Profesör kadrosuna yükseltildi ve atandı. Aynı kurumda iktisat bölüm başkanlığı (2008-2011) yaptı. TÜBİTAK dahil bir çok üniversitenin bilim jürilerinde yer aldı, bilim dergilerinin bilim kurulunda bulundu, 2012-2020 yıllları içinde ‘International Economics Journal, Ekonomi-tek’ dergisinin yayın kurulu üyeliği dahil Türkiye Ekonomi Kurumu Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev alan (2011- 2019) KÖK, 2020 yılında Dokuz Eylül Üniversitesnde iktisat tarihi anabilim dalı başkanlığı yürütmekte iken 30 Ağustos tarihinde emekli oldu. ABD’de iki kısa dönem (2003 ve 2008 yılları içinde) yurtdışında bulunan Kök; Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi’nde ( Kazakistan’nın Türkistan şehrinde ) misafir öğretim üyeliği ve Uluslararası Avrasya Araştırma Enstitüsü’nde (Almata) yönetim kurulu üyeliğinde bulundu (Eylül 2014-Ocak 2015).
Prof. Kök akademik planda endüstri iktisadı (Mikro İktisat), finansal iktisat, oyun teorisinin yanı sıra iktisat metodolojisi, iktisadi düşünce ve uygulamalı iktisat alanındaki (ekonometri temelli) çalışmalarıyla tanınan KÖK’ün çok sayıda yurt dışı ve yurt içi kitap içi bölümü yazarlığı bulunmaktadır. Bağımsız makale, bildiri türü yayınlar bağlamında 133 yayına sahiptir. DPT (şimdiki Kalınma Bakanlığı)’na sekiz üniversite öğretim üyesinin katkısı ile sanayileşme stratejisi üzerine proje sorumluğu üstlenen KÖK, yurt içi ve yurt dışı üniversitelerde kongre, sempozyum ve çalıştay yürütücülükleri dahil birçok bilim heyetinde yer almış olup ülkemize bilim insanı yetiştirmeye katkı planında da, tamamlanmış olan 23 adedi Doktora, 28 adedi Yüksek Lisans olmak üzere, elli den fazla Lisans Üstü Tez Danışmanlığını üstlenmiştir.
Halen İstanbul Nişantaşı Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan KÖK, bu üniversitede bir yılı aşkın zaman Fakülte Dekan Vekilliği yaptı (2023). Türk Ocaklar Genel Merkez Hars Heyeti Üyeliğini sürdürmekte olan KÖK, 2013-2016 yılları arasında İzmir Şube Başkanlığı görevinde de bulundu. Ayrıca 07 Haziran 2015 de, 25.dönem Millet Vekilliği Genel seçiminde MHP den 4.sıra İzmir Millet Vekili adayı oldu seçilmediği için yeniden üniversite deki görevine dönen KÖK, evli ve üç çocuk babasıdır.