Özgeçmiş

Selma Yel

Prof. Dr. Selma Yel

Akademisyen

Kayseri Öğretmen lisesi ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin Genel Türk Tarihi Bölümünden mezun oldu. 26.05.1983 tarihinde Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsüne Araştırma Görevlisi oldu. 31.08.1993 tarihinde Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumundan sorumlu Bakanlık Müşaviri olarak atandı. 14.12.1993 tarihinde Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesinde Yrd. Doç.Dr olarak başlayıp, 1994’de Tarih Bölümünün kurucu bölüm Başkanı oldu. 07.10.1999 tarihinde Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalında Yardımcı Doçentliğe yeniden atandı. 30.04.2004 tarihinde Atatürk ilkeleri ve İnkılâp Tarihi alanında Doçent unvanını aldı. Aynı yıl İngiltere’ye Aston Üniversitesi’ne eğitim çalışmalarında bulunmak üzere gönderildi.2005–2006 yılları arasında Gazi Üniversitesi Atatürk Araştırma Merkezinde Müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Ocak 2006 ‘da Alman Dışişleri Bakanlığı DAAD Bursuyla Berlin Dışişleri Bakanlığı Arşivinde araştırma ve çalışmalarda bulunarak Duesseldorf’, Hannover ve Berlin ve Amsterdam’da Türk Sivil Toplum Kuruluşlarında konferanslar verdi. Ağustos 2009 ’da profesörlük ataması yapıldı. 4 Kasım 2011-19 Mart 2013 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Etik Kurulu üyeliği,15 Ocak 2012-19 Mart 2013 tarihleri arasında Kurul Başkan yardımcılığı görevlerini yürüttü. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu (AKDTYK), “Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM)’de Nisan 2013-Ocak 2016 tarihleri arasında “Eğitim Araştırma Komisyonu ve Cumhuriyet Tarihi Komisyonu olmak üzere “Bilim Kurulu Asli Üyesi” olarak görev yaptı. Bu süreç içinde Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi Editörlüğü görevini yürüttü.30 Kasım 2020’de Atatürk Araştırma Merkezi Bilim Kurulu üyeliğine yeniden atandı. Bu süreçte Türk Dünyası Araştırmaları komisyon Başkanlığı görevini yürüttü. Bu komisyonda Türk Devletleri ve Türk Devlet Adamları konulu proje yürütücülüğünü üstlendi. Kasım 20212024 tarihleri arasında yeniden AKDTYK, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı asli bilim kurulu asli üyeliğine atandı. 2014-2026 yılları arasında Türk Askeri Tarih Komisyonu üyeliğinde bulundu. 2016-2018 yılları arasında Kara Harp Okulu’nda Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Derslerine girdi.27-02-2012 ve 2702-2015 tarihleri arasında Gazi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanlığını yürüttü. 2015’te Amerika Birleşik Devletleri, Washington DC’de bilimsel çalışmalarda bulundu. 19 Ekim 2017-18 Ağustos 2020 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevini yürüttü. Aynı tarihler arasında Eğitim ve Toplum Araştırmaları Dergisi (ETAD)

Journal of Research in Education and Society (JRES) Baş Editörü sorumluluğunu üstlendi.20182021tarihleri arasında Gazi Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğüne vekâleten görevlendirildi. 01.07.2021’de Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin Olağan Genel Kurul toplantısında Dış ilişkiler Komisyonu Başkan yardımcılığına seçildi . Yurt içi ve yurt dışında düzenlenmiş birçok sempozyum ve kongrede düzenleme ve bilim kurulu üyelikleri ile oturum başkanlıkları görevi yaptı. Ayrıca alanı ile ilgili birçok panel, konferans, söyleşi ve TV-Radyo programlarına katıldı. Azerbaycan ile ilgili birçok gazete, radyo ve tv programlarına konuşmacı olarak iştirak etti. 20 Ekim 2018’de Özbekistan Semerkant şehrinde gerçekleştirilen 3. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresinde (INCSOS) Yılın En iyi Araştırmacı ödülünü aldı. 1 Aralık 2019’da Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü tarafından Azerbaycan-Türkiye arasındaki bilimsel çalışmaların gelişimine yapmış olduğu katkıdan dolayı Fahri Doktor unvanı verildi. Ayrıca 2021 Yılında Türk Eğitim Sen Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği(UAESEB) tarafından Bilge Tonyukuk Türk Eğitimine hizmet ödülü verildi. Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesi, İstiklal Savaşı, Boğazlar ve Karadeniz

Meselesi, Türkiye’nin 21 Yy’daki Vizyonu Azerbaycan ve Türk dünyası ağırlıklı çalışmakta olup birçok makale, kitapta bölüm ve ulusal ve uluslararası sempozyum ve kongrelerde bildirisi bulunmaktadır. Ayrıca Sosyal Bilgiler Öğretimi alanında ve Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi ve Yakup Şevki Paşa ve Askeri Faaliyetleri ve Eğitim Hukukunda Çocuk Hakları ve Eğitimi konulu kitap ve Etkinlik Temelli Biyografilerle Karakter Ve Değer Eğitimi, Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne Trablusgarp/Libya İlişkileri konulu editöryal kitap çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca Demokrasi Platformu Dergisinin baş editörlüğünü sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışmaları Kafkasya ve Azerbaycan’la ilgili olup son yıllarda özellikle Sosyal Bilgiler ve Tarih Öğretimi konusu üzerinde yoğunlaşmış olup, bu alanda özellikle Değer Eğitimi üzerinde çalışmaktadır. 

Yabancı dili İngilizce olup, evli ve 2 çocuk sahibidir.